Conceptie fosa septica

O fosa septica trebuie sa asigure volumul necesar pentru retentia lichidelor si pentru stocarea noroiului si spumei. Acest volum depinde de numarul de utilizatori si de cantitatea apelor uzate deversate in fosa, aceasta din urma putand contine de la caz la caz, numai ape fecaloide sau si ape menajere. De asemenea volumul de stocare a noroiului si spumei depind de frecventa vidanjarilor, de temperatura ambianta si de mijloacele de spalat utilizate.v Principiile ce guverneaza conceptia unei fose septice sunt:

⇒ Asigurarea unei durate de retentie suficiente ca apele uzate ce intra in fosa sa poata sa-si depuna materialele solide si sa se stabilizeze.

⇒ Asigurarea stabilitatii lichidului favorizeaza depunerea sau flotatia materialelor solide.

⇒ Asigurarea unei ventilatii suficiente pentru gazele degajate.

Se admite ca 24 de ore este o durata de retentie suficienta pentru noroiuri dar aceasta situatie se intalneste atunci cand exista un compost, inainte de vidanjare. Alt fel durata de retentie trebuie sa fie mai mare. In general normele de utilizare prevad o durata de retentie cuprinsa intre 24 si 72 de ore. Teoretic, sedimentarea se amelioreaza cu prelungirea duratei de retentie, dar viteza de sedimentare este in general maxima pe parcursul primelor ore. Sedimentarea este serios perturbata de scurgerea apelor, fiind direct vizate forma si dimensiunile orificiilor de intrare si esire ale fosei. Aceasta problema este mai importanta la fosele de mica capacitate decat la cele mari. Exista chiar unele norme (Associacao Brasileira de Normas Tecnicas, 1982) care autorizeaza o retentie mult mai scazuta pentru fosele mari, comunale decat pentru cele de mica capacitate.

Daca fosa septica primeste ape menajere si ape fecaloide, totalitatea apelor rezultate la un imobil reprezinta in general o parte importanta din apa furnizata de reteaua de distributie sau de put. Cand se cunoaste consumul de apa distribuita pe persoana, se poate estima ca apa evacuata reprezinta 90÷95% din acest volum.

Uzual in Romania, zone urbane, consumul de apa este de 170÷200l/zi si persoana iar in zonele rurale, unde se foloseste apa incalzita electric sau cu gaz (butelii), consumul de apa este estimat la 100÷130l/zi si persoana.

In baza acestor date s-au determinat volumele foselor septice modulate proiectate. S-au avut in vedere datele statistice publicate de OMS si anume ca viteza de acumulare a noroiului si spumelor intr-o fosa septica este de 25l/an si persoana pentru dejectii provenite de la bai si de 40l/an si persoana atunci cand la acestea se adauga si apele menajere.

Odata determinata capacitatea foselor septice a trebuit determinata adancimea lor si respectiv forma recipientilor. S-a avut in vedere sa se obtina o distributie uniforma a debitelor, fara zone moarte si fara scurtcircuitari.

S-a optat pentru varianta de fosa septica cu 2 compartimente, aceasta avand o functionare mai eficienta. Acestea sunt dimensiuni minime si nu este nici un inconvenient ca fosa septica sa aibe dimensiuni mai mari, respectiv sa fie construita din 5 sau chiar 7 module.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.