Constructie fosa septica

In principiu fosa septica se poate construi din beton, din fibra de sticla sau din polietilena. S-a optat pentru varianta din fibra de sticla, recipientii alesi respectand toate prescriptiile cu privire la adancimea de lucru, latime si lungime, in plus avand la partea inferioara si o mica doma. Recipientii se acopera cu capace in care s-au practicat gauri pentru aerisire naturala.

Apele uzate trebuie sa intre in fosa septica astfel incat sa perturbe cat mai putin curgerea in aceasta, sa deranjeze cat mai putin procesul de sedimentare. Este bine ca inaintea intrarii apelor in fosa septica, acestea sa treaca printr-un camin vizitabil.

Iesirea efluentilor din fosa septica se face printr-un tub de diametru mai mic, tot din PVC. S-a avut in vedere ca sa fie evacuate numai apele nu si stratul plutitor de spuma sau grasimi. Acest lucru s-a relizat printr-o piesa de PVC de receptie a efluentului. Optional se mai poate monta un recipient final de ape uzate, recipient echipat cu o mica pompa. Cu aceasta apele pot fi trimise la o oarecare distanta de fosa, de asemenea pot fi ridicate la inaltimi convenabile.

Rezervoarele alese, fiind 2 sau 3, nu au necesitat pereti despartitori; este un avantaj, dar impune ca ele sa fie montate in acelasi plan, astfel ca nivelul lichidului sa poata fi controlat.

Procesele anaerobe din fosa produc printre altele si o cantitate de metan si hidrogen sulfurat care trebuiesc evacuate natural. Nu este o problema de neglijat deoarece fara orificii de aerisire apar mirosuri suparatoare si in unele situatii pot apare chiar explozii.

La racordarea si utilizarea foselor septice se vor avea in vedere cateva reguli fara de care aceste echipamente nu vor functiona eficient:

⇒ Apele pluviale nu se canalizeaza spre fosa septica, nici drenurile cladirilor.

⇒ Fosa septica trebuie sa fie accesibila pentru operatiunile de vidanjare.

⇒ Instalarea fosei septice trebuie facuta sub supravegherea unei persoane de specialitate. Pentru fosele modulate cu recipienti din polietilena, este necesar ca pe timpul montajului acestea sa fie umplute cu apa si numai apoi inglobate in sol. Aceasta operatiune va permite echilibrarea presiunilor si va proteja racordurile in caz de tasare a solului. Nu se va neglija nici udarea straturilor de umplutura.

Se recomanda ca inaintea intrarii apelor uzate in fosa, acestea sa-si “rupa presiunea” trecand printr-un camin vizitabil.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.