Telefon: 0740.078.338
Menu

Info utile

Situatia din Romania la ora actuala este urmatoarea: imensa majoritate a locuintelor rurale si buna parte din cele orasenesti, nu beneficiaza de canalizare comunitara.

Prima consecinta: neavand canalizare unde sa poata fi aruncate apele reziduale, locuitorii nu-si pot instala apa in casa. Localitatile rurale nu beneficiaza de retea de apa potabila, apa se ia din puturi individuale sau comune catorva familii, puturi de mica adancime. Mai mult, nu pot beneficia nici de apa calda menajera.

A doua consecinta: daca nu-si pot instala apa in casa, nu-si pot monta nici wc in casa. Imensa majoritate a locuintelor sunt dotate cu wc tip hazna sapat in curte. Aceasta hazna se vidanjeaza la cativa ani sau se acopera cu pamant sapandu-se o alta hazna. Apele rezultate din spalarea rufelor se arunca de cele mai multe ori intr-o groapa sau un sant, sapate in gradina si nu de putine ori chiar in strada in fata portii.

A treia consecinta: aceasta situatie precara pe langa faptul ca este generatoare de disconfort, in anumite circumstante devine generatoare de focare de infectie, generatoare de mirosuri si nu de putine ori generatoare de dispute intre vecini.

Unica solutie realista de eliminare a acestor neajunsuri este echiparea locuintelor rurale cu fose septice, fose septice care se vidanjeaza la anumite intervale, intre 1 si 5 ani, de catre o societate abilitata sa practice astfel de activitati.

Aceasta solutie este recomandata si de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), este solutia care se practica in toata lumea: Brazilia, Australia, Anglia, Franta, Italia, Canada, SUA si multe alte tari. Fara a intra in amanunte, trebuie aratat ca diferente exista de la stat la stat, dar numai la dimensionare, la amplasare si la vidanjare, insa principiul de functionare este peste tot acelasi.

In Romania s-a folosit un proiect tip realizat de IPCT in 1974, PE 2273. Este acelasi dupa care se executa fosele de beton si in prezent. Este proiectul unei fose septice cu doua compartimente, verificat in practica. Are insa doua inconveniente majore: pretul unei fose septice din beton este de ordinul 3.000÷4.000 USD, pret pe care putine familii din zona rurala si-l pot permite. In plus fosa septica ocupa un spatiu important din curte si practic nu se mai poate demonta nici odata.

Foarte recent au aparut fosele septice de mica capacitate, cu aviz de mediu pentru zonele rurale, care pot deservi 5÷15 persoane, la un nivel de pret de 1000÷1300 USD, preturi care includ, transport, montaj si garantie. Suprafata ocupata la sol este de aproximativ 4 mp. In plus pot fi montate si la subsolul unor cladiri sau, la montaj ingropat, deasupra se pot planta flori.